Калькулятор – фахівець, який на основі рецептур, закупівельних цін і торговельних націнок розраховує вартість продукції, яка реалізується в закладах громадського харчування. На вимогу шеф-кухаря він визначає кількість продуктів, необхідних для приготування різних страв, напівфабрикатів, кондитерських виробів і напоїв. Калькулятор веде оперативний облік підготовленої для продажу продукції, виписує ярлики цін матеріально відповідальним особам, бере участь у складанні меню і винної карти, в інвентаризації товарно-матеріальних цінностей. Він повинен знати технологію приготування страв, норми закладки продуктів, основи ціноутворення, бухгалтерії тощо.

Калькулятор повинен виконувати свої службові обов’язки відповідно до положень, інструкцій, рекомендацій та інших документів, які визначають порядок реалізації готової продукції в закладах громадського харчування. Працюють калькуляторами переважно жінки.

Професійно важливі якості:

  • Уважність;

  • Посидючість;

  • Охайність;

  • Інтерес до кулінарії;

  • Оперативність;

  • Схильність до ведення розрахунків та документації.

Місце роботи: ресторани, кафе, буфети, столові.

Відділ організації профорієнтації