Великий ресторанний виріб чи найсмачніше блюдо, це не лише заслуга шеф-повара чи його кулінарних помічників. Важливу роль у цьому процесі займають і технічні працівники кухні такі, як кухонний робітник.   У основі їх обов’язків  велика кількість технічних операцій та завдань.

Завдання та обов’язки. Доставляє напівфабрикати та сировину у виробничі цехи. Відкриває бочки, ящики, мішки з продуктами, відкупорює скляні та жерстяні консервні банки, не допускаючи при цьому пошкодження продукції. Вивантажує продукцію з тари. Транспортує сировину, напівфабрикати, продукти, посуд, інвентар, тару в цехах. Заповнює котли водою та встановлює їх на плиту.
Доставляє готову продукцію до місця роздачі або до експедиції. Вмикає електричні, газові котли, плити, шафи, кип’ятильники. Завантажує функціональну тару продукцією для зовнішньої мережі, навантажує її на транспорт. Встановлює на підноси столові прибори, хліб, тарілки з холодними закусками, стакани з напоями, накриває тарілки, каструлі кришками. Встановлює підноси на транспортер при комплектації обідів. Збирає харчові залишки.

Повинен знати: види кухонного посуду, інвентарю, інструментів, їх призначення; правила та способи розпаковування тари, відкупорювання бочок, консервних банок; правила переміщення продуктів та готової продукції на виробництві; правила вмикання та вимикання електрокотлів, електроплит, електрошаф, електрокип’ятильників та інших видів теплового обладнання; безпечні прийоми роботи під час перенесення, навантаження, розвантаження та транспортування вантажів; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
В січні – жовтні 2020 року Хмельницькою обласної службою зайнятості було зареєстровано понад 60 вакансій за даною професією, тому можливість  працевлаштуватися за фахом досить висока.

Відділ організації профорієнтації ХОЦЗ