Професія бармена вимагає від працівника емоційної врівноваженості, вміння встановлювати й підтримувати контакти з людьми, знання людської психології, акуратності, артистизму. Основні обов'язки бармена – зустрічати гостей, знайомити їх з асортиментом і рецептурою напоїв, отримувати замовлення, готувати напої та закуски, сервірувати їх. Бармен повинен знати асортимент слабоалкогольних та алкогольних напоїв, які користуються попитом, рецептуру і способи приготування коктейлів; правила й температурний режим зберігання товарів; засоби та правила оформлення товару на прилавку.  Крім того, бармен повинен уміти скласти товарний звіт.

Професію бармена можна віднести до професій із середнім ступенем важкості й напруженості. У процесі своєї роботи бармен витримує нервово-емоційне та фізичне напруження, несе моральну, а також матеріальну відповідальність.

Медичними протипоказаннями щодо навчання та роботи за професією бармена є захворювання шкіри, хронічні захворювання опорно-рухового апарату, епілепсія, різко виражені неврози, хронічні інфекції, бактеріоносіння, серйозні порушення зору та слуху, туберкульоз легенів.

Заробітна плата бармена залежить від місця роботи та кваліфікації.

Готують барменів у закладах професійно-технічної освіти. На Хмельниччині це: ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг», ДПТНЗ «Славутський професійний ліцей», Плужненський професійний аграрний ліцей.

Споріднені професії: буфетник,  готувач напоїв.

Відділ організації профорієнтації Хмельницького ОЦЗ